"Lubisz klopsy? Chodź na boksy!" – któż nie pamięta tej dziecięcej rymowanki?
Dziecinnie prosta jest też ZAPIEKANKA Z KLOPSAMI, a pyszna, że palce lizać!
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- 1 jajko
- bułka tarta
- 5 dużych ziemniaków
- 1 główka białej kapusty
- masło
- przyprawy: pieprz, sól, vegeta lub specjalna kompozycja "do dań z ziemniaków"
- naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
– mięso mielone doprawić, dodać jajko, uformować w klopsy (płaskie, nie kule), otoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni (wychodzi ok.5-7 klopsów)
– w trakcie smażenia klopsów obrać ziemniaki i pokroić w talarki (cienkie, ok. 2-3 mm), kapustę drobno posiekać
– usmażone klopsy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego
– ułożyć warstwę z ziemniaków, solić i przyprawiać układając, położyć kawałeczki (kostki 5×5 mm lub odkrojone, płaskie płatki) masła
– ułożyć kolejną warstwę z posiekanej kapusty (grubo, ok.7-10cm), przyprawiać i przekładać kawałeczkami masła (kapusta będzie miękka)
– zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika na ok. 50-60min, piec w 220 stopniachPodawać gorące. Super smakuje też odgrzewane!
Porcja taka (w naczyniu żaroodpornym ok.3 litry) to smaczny obiad dla 3-4 osób*
*Mój partner potrafi zjeść wszystko sam 🙂
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Lenaa86