Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z klopsami

"Lubisz klopsy? Chodź na boksy!" – któż nie pamięta tej dziecięcej rymowanki?
Dziecinnie prosta jest też ZAPIEKANKA Z KLOPSAMI, a pyszna, że palce lizać!

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 główka białej kapusty
  • masło
  • przyprawy: pieprz, sól, vegeta lub specjalna kompozycja "do dań z ziemniaków"
  • naczynie żaroodporne

    Przygotowanie:
    – mięso mielone doprawić, dodać jajko, uformować w klopsy (płaskie, nie kule), otoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni (wychodzi ok.5-7 klopsów)
    – w trakcie smażenia klopsów obrać ziemniaki i pokroić w talarki (cienkie, ok. 2-3 mm), kapustę drobno posiekać
    – usmażone klopsy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego
    – ułożyć warstwę z ziemniaków, solić i przyprawiać układając, położyć kawałeczki (kostki 5×5 mm lub odkrojone, płaskie płatki) masła
    – ułożyć kolejną warstwę z posiekanej kapusty (grubo, ok.7-10cm), przyprawiać i przekładać kawałeczkami masła (kapusta będzie miękka)
    – zamknąć naczynie i wstawić do piekarnika na ok. 50-60min, piec w 220 stopniach

    Podawać gorące. Super smakuje też odgrzewane!

    Porcja taka (w naczyniu żaroodpornym ok.3 litry) to smaczny obiad dla 3-4 osób*

    *Mój partner potrafi zjeść wszystko sam 🙂

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Lenaa86

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *