Składniki:
- 70 dag. piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm. kłącza imbiru
- 5 zielonych cebulek
- 2 łyżeczki oleju z orzechów arachidowych
- 3 czerwone papryczki chilli bez pestek
- 1/2 szklanki orzechów arachidowych niesolonych
- czerwona papryka
Marynata:
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu jabłkowego
- 1i1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
Sos:
- 3 łyżeczki cukru
- łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki rosołu.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę. Zrobić marynatę i wymieszać z mięsem. Odstawić na 2 godziny. Na patelni usmażyć pokruszone orzeszki na złoty kolor. Odstawić. Czosnek i imbir drobno pokroić. Cebulki i papryczki chilli pokroić w 1 cm. kawałki. Wymieszać składniki sosu.
W głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć chwilę chilli i czosnek. Odłożyć na talerz. Kurczaka smażyć delikatnie mieszając, aż się ładnie zrumieni. Dodać czerwoną paprykę, chilli, imbir, czosnek i cebulę. Zalać sosem i dodać orzeszki. Smażyć na dużym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę