Składniki:
- 1/2 kg. mrożonej mieszanki owoców morza
- 1/2 kg. makaronu spaghetti
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 40 dag. posiekanych pomidorów z puszki
- garść posiekanych świeżych ziół: pietruszka, bazylia, oregano
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 150 ml. białego wytrawnego wina.
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć ok. 5 minut do miękkości. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia, dodać pomidory i zalewę z puszki, cukier i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka. Polać resztą oliwy i dobrze wymieszać. Owoce morza (rozmrożone i odsączone!) dodać do sosu pomidorowego i gotować przez 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą gorące i miękkie. Nie gotować dłużej, bo część owoców może zmięknąć. Owoce w sosie układać na warstwie makaronu i posypać resztą ziół.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę