Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po chińsku w cieście

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • sól, pieprz, chili, przyprawa 5 smaków
  • olej do głębokiego smażenia

    Ciasto:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką pszenną
  • proszek do pieczenia
  • sól, biały pieprz
  • woda


    Sposób przyrządzenia:

    Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy, odstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować ciasto. Do mąki powoli wlewać wodę cały czas mieszając aż do momentu gdy ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Dodać szczyptę soli i pieprzu oraz proszek w ilości wskazanej na opakowaniu. W rak przygotowanym cieście zamaczać nabity na widelec kawałek mięsa, pozwolić aby nadmiar ciasta obciekł. Smażyć w mocno nagrzanym głębokim tłuszczu. Usmażone porcje wykładać na papierowy ręcznik kuchenny aby obsączyć je z nadmiaru oleju i podawać. Kulki powinny mieć pikantny smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *