Składniki:
- 1 kurczak
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz i ulubione przyprawy z kuchni azjatyckiej
- 1 szklanka śmietany kremowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- mąka
- olej lub klarowane masło
Sposób przyrządzenia:
Umytą i osuszoną tuszkę kurczaka podzielić na 8 części, przyprawić, odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać olej, obrumienić na nim porcje kurczaka, przełożyć do rondla. Na pozostałym tłuszczu zeszklić obrany czosnek i cebulę (pokrojone w kostkę) dodać do rondla z kurczakiem. Całość podlać wodą lub bulionem, dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy, dusić aż mięso będzie miękkie. Śmietanę wymieszać z 2 łyżeczkami dodać do duszącego się kurczaka, wymieszać, chwilę podgrzewać. Skorygować smak przyprawami i podawać.