Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak po seczuańsku

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • 2 posiekane drobno cebulki dymki
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • suszone papryczki chili w ilości wg upodobań smakowych
  • pieprz seczuański w ilości wg upodobań smakowych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego


    Sposób przyrządzenia:

    Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać połowę sosu sojowego, 1 łyżeczkę wódki, imbir i dymkę, wymieszać odstawić do lodówki na około 30 minut. W dużej grubej patelni rozgrzać olej, dodać pieprz seczuański i pozbawioną nasion papryczkę chili, podgrzewać 2 minuty cały czas mieszając, dodać mięso i ciągle mieszając podgrzewać aż zrobi się białe. Dodać bulion, resztę sosu sojowego, cukier, wymieszać dokładnie, ewentualnie skorygować smak. Dusić jeszcze 5 minut i podawać. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *