Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- 2 posiekane drobno cebulki dymki
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- suszone papryczki chili w ilości wg upodobań smakowych
- pieprz seczuański w ilości wg upodobań smakowych
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 3 łyżki oleju
- 1/3 szklanki bulionu drobiowego
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać połowę sosu sojowego, 1 łyżeczkę wódki, imbir i dymkę, wymieszać odstawić do lodówki na około 30 minut. W dużej grubej patelni rozgrzać olej, dodać pieprz seczuański i pozbawioną nasion papryczkę chili, podgrzewać 2 minuty cały czas mieszając, dodać mięso i ciągle mieszając podgrzewać aż zrobi się białe. Dodać bulion, resztę sosu sojowego, cukier, wymieszać dokładnie, ewentualnie skorygować smak. Dusić jeszcze 5 minut i podawać. Znakomicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.