Składniki:
- 1 kurczak
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 5- łyżek oleju
- ½ szkl. wody
- ½ szkl wytrawnego białego wina
- 5 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru
Sposób wykonania:
- Kurczaka podzielić na 20 kawałków, które oprószyć imbirem i skropić 1 łyżką oleju, odstawić na 15 min.
W między czasie przesmażyć kurczaka na reszcie rozgrzanego oleju, po czym kurczaka wyjąć a na ta samą patelnie, wlać wino, wodę, sos sojowy oraz dodać cukier.
Całość wymieszać, trzymać na ogniu 30 sekund i ponownie włożyć kurczaka.
Doprowadzić do zagotowania, trzymać na dużym ogniu ok. 2-3 min po czym zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 20-25 min.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Elżbietę