Składniki:
- 1 kurczak o wodze około 2 kg
- 1 mały kalafior
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- kilka małych marchewek
- kiełki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Farsz:
- 15 dag wieprzowiny
- 10 dag wołowiny
- 1 cebula
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 gruby naleśnik
- 1 sucha bułka kajzerka
- 4 ząbek czosnku
- 4 jajka
- natki pietruszki
- masło
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz czarny
Sos pieczarkowy
- 25 dag pieczarek
- 10 dag śmietany
- 1 szklanka bulionu z kostki
- 1 cebula
- mąka
- sól
- pieprz
- tłuszcz
Sposób przygotowania:
Kurczaka bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć w połowie skrzydełka i ¾ szyjki. Czosnek obrać, zgnieść w prasce, rozetrzeć solą i pieprzem i tą pastą dokładnie natrzeć kurczaka na zewnątrz i wewnątrz, odstawić do lodówki. Przygotować farsz. Wołowinę i wieprzowinę pokroić, udusić na oliwie z dodatkiem cebuli i czosnku.. Umytą wątróbkę usmażyć na maśle. Uduszoną wołowinę, wieprzowinę i dodatki, namoczoną i odciśniętą bułkę, ¾ usmażonej wątróbki, natkę pietruszki zemleć w maszynce do mięsa. Pozostałą wątróbkę pokroić w kostkę. Naleśnik w gruby makaron. Wszystkie składniki, przyprawić, dodać jajka, delikatnie wymieszać i napełnić masą wnętrze kurczaka, zaszyć białą bawełnianą nicią. Natrzeć oliwą, ułożyć w brytfannie, podlać wodą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 2 godz. Polewać kilkakrotnie powstałym sosem w połowie pieczenia obrócić. Przygotować sos pieczarkowy. Kalafiora i marchewki ugotować tak aby były chrupkie. Paprykę oczyścić, pokroić w pierścienie. Pomidory sparzyć, pokroić w plastry. Paprykę i pomidory obsmażyć na oliwie. Miękkiego kurczaka wyjąć, pokroić w plastry. Podawać polane obficie sosem pieczarkowym, obłożone dodatkami, udekorowane zieleniną i kiełkami.