Składniki:
- 1 kg filet z łososia
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz
- 2 pomidory
- zielenina do przybrania
- 50 dkg mrożonego szpinaku
- 5 dkg orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 2 3 żółtka jaj
- sól, biały pieprz
Farsz szpinakowy:
Sposób przygotowania:
Filet z łososia dokładnie oczyścić z resztek ości, umyć, osuszyć. Bardzo ostrym nożem ostrożnie przeciąć wzdłuż na dwa, trzy plastry zależnie od grubości, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Przygotować farsz szpinakowy. Szpinak rozmrozić, osączyć, lekko odparować. Czosnek obrać, posiekać. Orzechy nerkowce przyrumienić lekko na oliwie, obsuszyć na papierowym tęczniku, posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki przyprawić, wymieszać, chwilę poddusić. Wystudzić. Dodać żółtka jaj. Wystudzić. Każdy plaster łososia posmarować farszem, ciasno zwinąć, spiąć wykałaczkami, usunąć nadmiar farszu, posmarować oliwą. Piec przez 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Podawać udekorowane zieleniną i obranymi ze skórki, obsmażonymi pomidorami z białym pieczywem.