Składniki:
-
- 40 średnich krewetek
- fasolka mamut lub szparagowa
- 1 główka czosnku
- sok z cytryny
- masło
- oliwa z oliwek
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Krewetki, a ściślej odwłoki (ogonki) obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, opłukać i dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Czosnek podzielić na ząbki, obrać 4 ząbki czosnku zmiażdżyć w prasce , rozetrzeć z solą i pieprzem, wymieszać z dwoma łyżkami soku cytrynowego, zamarynować w tym krewetki. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Fasolkę oczyścić, ugotować na chrupko w osolonej wodzie. Nie przykrywać aby zachowała piękny kolor, odcedzić, pozostawić w ciepłym miejscu. Pozostałe ząbki czosnku rozgnieść, na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę i masło, zeszklić czosnek, włożyć krewetki i smażyć po 1 – 1,5 minuty z każdej strony. Gdy stracą szklisty wygląd i staną się różowe, zdjąć z ognia, usmażone krewetki skroplić sokiem z cytryny, wymieszać. Podawać na półmisku ozdobionym strąkami fasoli z dodatkiem grzanek z bułki francuskiej.