Składniki:
- 1 kura
- 300 g chudego boczku
- 20 małych cebulek
- 100 g masła
- kieliszek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 30 g mąki pszennej
- 250 g pieczarek
- butelka czerwonego wytrawnego wina
- tymianek
- liść laurowy
- sól
Sposób wykonania:
Kurę oprószyć solą i pokroić na 6 porcji, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie.
W między czasie pokroić boczek, stopić go w rondelku, wówczas wrzucić całe cebulki oraz pokrojone pieczarki, trzymać na ogniu kilka minut.
Dodać kawałki kaczki razem z rozgniecionym czosnkiem, tymiankiem i liściem laurowym.
Zalać winem i pozostawić na ogniu pod przekryciem do miękkości, wówczas dodawać stopniowo masło roztarte z mąką dokładnie mieszając.
Pozostawić na ogniu do zgęstnienia sosu i doprawić go do smaku.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P