Składniki:
- 200g marchwi
- 1 cebula
- 350 g polędwicy cielęcej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 200 ml białego wina
- 250 ml bulionu cielęcego
- 300 g wstążek
- 2-3 gałązki szałwii
- 40 g szynki parmeńskiej
- 7 łyżek masła
- sól
- biały pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie mięso pokroić w cienkie plastry, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie po czym odstawić a na tą samą patelnie wrzucić obraną marchew pokrojoną w kostkę oraz posiekaną cebulę.
Skropić całość sokiem z cytryny, wówczas wlać wino i trzymać na dużym ogniu ok. 15 min.
Następnie dodać do sosu 5 łyżek masła i pozostawić na ogniu jeszcze przez 2 min.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Miękki makaron odcedzić, dodać do sosu razem mięsem i całość podgrzać.
Na reszcie masła podsmażyć listki szałwii oraz szynkę pokrojoną na kawałki.
Makaron przełożyć na talerz, ułożyć na nim mięso, polać sosem i ozdobić szynką oraz szałwią.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P