Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron z polędwicą cielęcą

Składniki:

  • 200g marchwi
  • 1 cebula
  • 350 g polędwicy cielęcej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 200 ml białego wina
  • 250 ml bulionu cielęcego
  • 300 g wstążek
  • 2-3 gałązki szałwii
  • 40 g szynki parmeńskiej
  • 7 łyżek masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka cukru

    Sposób wykonania:
    Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie mięso pokroić w cienkie plastry, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie po czym odstawić a na tą samą patelnie wrzucić obraną marchew pokrojoną w kostkę oraz posiekaną cebulę.
    Skropić całość sokiem z cytryny, wówczas wlać wino i trzymać na dużym ogniu ok. 15 min.
    Następnie dodać do sosu 5 łyżek masła i pozostawić na ogniu jeszcze przez 2 min.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Miękki makaron odcedzić, dodać do sosu razem  mięsem i całość podgrzać.
    Na reszcie masła podsmażyć listki szałwii oraz szynkę pokrojoną na kawałki.
    Makaron przełożyć na talerz, ułożyć na nim mięso, polać sosem i ozdobić szynką oraz szałwią.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *