Składniki:
- 150 g kapusty włoskiej
- 500 g cielęciny
- 2 łyżki oliwy
- 500 g makaronu
- 1 cebula
- 30 g grzybów
- 125 ml białego wina
- 125 ml bulionu wołowego
- 125 g śmietany
- 150 g puszystego twarożku
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 1 pęczek tymianku
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać posiekaną cebulę i grzyby, wlać jeszcze bulion, wino oraz śmietanę.
Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na ogniu do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając.
Gdy mięso będzie miękkie sos doprawić połową twarożku, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Miękki makron odcedzić, polać go sosem z mięsem i udekorować resztą twarożku oraz listkami tymianku.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P