Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wstążki z kawałkami dzikiej kaczki

Składniki:

    • 1 pomarańcza
    • 1 dzika kaczka
    • 400 ml bulionu
    • 500 g szerokich wstążek
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 cebule dymki
    • 2 cebule
    • ½ l czerwonego wina
    • sól
    • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    W między czasie od kaczki oddzielić pierś, udka i skrzydła po czym pierś pokroić w kostkę i razem ze skrzydłami podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać posiekaną włoszczyznę i cebule oraz dymkę pokrojoną w plastry.
    Trzymać na ogniu do lekkiego zarumienia po czym dodać koncentrat pomidorowy.
    Całość dokładnie wymieszać i wlać czerwone wino, pozostawić na ogniu do prawie całkowitego odparowania.
    Następnie dodać skórkę startą z pomarańczy oraz bulion.
    Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze ok. 30 min.
    Po tym czasie mięso wyjąć a sos jeszcze gotować ok. 10 min.
    W między czasie mięso z udek pokroić na kawałki i ponownie z resztą mięsa dodać do sosu.
    Całość wymieszać i gotować ostatnie 5 min.
    Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać go sosem razem z mięsem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *