Składniki:
- • 1 pomarańcza
• 1 dzika kaczka
• 400 ml bulionu
• 500 g szerokich wstążek
• 1 pęczek włoszczyzny
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 3 łyżki oliwy
• 2 cebule dymki
• 2 cebule
• ½ l czerwonego wina
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
W między czasie od kaczki oddzielić pierś, udka i skrzydła po czym pierś pokroić w kostkę i razem ze skrzydłami podsmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać posiekaną włoszczyznę i cebule oraz dymkę pokrojoną w plastry.
Trzymać na ogniu do lekkiego zarumienia po czym dodać koncentrat pomidorowy.
Całość dokładnie wymieszać i wlać czerwone wino, pozostawić na ogniu do prawie całkowitego odparowania.
Następnie dodać skórkę startą z pomarańczy oraz bulion.
Doprawić do smaku solą i gotować jeszcze ok. 30 min.
Po tym czasie mięso wyjąć a sos jeszcze gotować ok. 10 min.
W między czasie mięso z udek pokroić na kawałki i ponownie z resztą mięsa dodać do sosu.
Całość wymieszać i gotować ostatnie 5 min.
Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać go sosem razem z mięsem.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronike P