Składniki:
- • 40 dag cielęciny
• 1 cebula
• 4 marchewki
• 2/3 szkl. rosołu
• 5 łyżek oleju
• 1 łyżka masła
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 2 łyżki białego octu winnego
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżka ziaren pieprzu
• rozmaryn
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
- Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę , wówczas dodać obraną marchewkę pokrojoną w słupki oraz miód.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz rozmarynem i trzymać na ogniu ok. 5 min.
W między czasie na rozgrzanym oleju podsmażyć ziarna pieprzu ok. 1 min po czym wlać rosół, ocet winny oraz śmietanę i pozostawić na ogniu ok. 10 min do zgęstnienia.
Następnie cielęcinę pokroić na małe kawałki, które oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem po czym obsmażyć na reszcie oleju i włożyć do pieprzowego sosu.
Podawać z ryżem oraz wcześniej przygotowaną marchewką.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze