Składniki:
• 1 kaczka
• 10 dag słoniny
• 5 dag masła
• 25 ml koniaku
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• sok z cytryny
• 1 łyżeczka jałowca
• sól
Sposób wykonania:
- Kaczkę oprószyć wewnątrz i zewnątrz solą i odstawić na 2-3 godz.
Następnie obłożyć ją plasterkami słoniny, obwiązać nitką i przełożyć do brytfanny z rozgrzanym tłuszczem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnik i piec o miękkości.
W trackie skrapiając wodą a później sosem z pieczenia.
W między czasie do rondelka wlać wino oraz koniak, dodać ziarna jałowca oraz sok z cytryny i trzymać na ogniu do momentu, aż połową płynu odparuje, wówczas przecedzić sos.
Miękką kaczkę wyjąć z piekarnika, usunąć nici oraz słoninę, polać sosem jałowcowym i ponownie wstawić do piekarnika na kilka minut.Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze