Składniki: • 1 kaczka • 10 dag słoniny • 5 dag masła • 25 ml koniaku • 1 szkl. białego wytrawnego wina • sok z cytryny • 1 łyżeczka jałowca • sól Sposób wykonania: Kaczkę oprószyć wewnątrz i zewnątrz solą i odstawić na 2-3 godz. Następnie obłożyć ją plasterkami słoniny, obwiązać nitką i przełożyć do…
Tag: dzika kaczka
Dziczyzna
Dzika kaczka w pomidorach z kawałkami jabłka
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: kaczka sól 100 g masła 100 g słoniny włoszczyzna 1 cebula 1 szkl. rosołu 2 goździki 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek jałowca 1 listek laurowy 3 pomidory 2 winne jabłka ½ szkl. białego wytrawnego wina szczypta cukru 1 łyżeczka mąki Sposób wykonania: Kaczkę gotować we wrzątku ok. 10 min po tym czasie odcedzić i…
Dziczyzna
Dzika kaczka w wiśniach
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: kaczka 100 g słoniny sól pieprz ćwierć łyżeczki tymianku 1 łyżka masła 300 g wiśni 1 łyżeczka mąki ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany Marynata: ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina ½ szkl. przegotowanej wody sok i starta skórka z ½ cytryny ćwierć łyżeczki tymianku ćwierć łyżeczki cukru 2-3 goździki kawałek cynamonu 1 mały listek laurowy…
Dziczyzna
Dzika kaczka (dzika gęś) pieczona na sposób tradycyjny
by Marian Borkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 dzika kaczka lub gęś, 1-2 łyżki smalcu do pieczenia, 15-25 dag słoniny, łyżka majeranku. Marynata: 1 szklanka octu, 2 szklanki wody, 1 cebula, 1 płaska łyżka stołowa soli, tyle samo cukru, 10 zgniecionych ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka kolendry. Sposób przyrządzenia: cebulę pokroić…