Składniki:
Sposób wykonania:
Kaczkę gotować we wrzątku ok. 10 min po tym czasie odcedzić i naszpikować słupkami słoniny, oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym przełożyć do rondla.
Na tłuszczu ze smażenia kaczki zeszklić posiekaną cebule i startą na tarce włoszczyznę, wówczas przełożyć całość do kaczki.
Wrzucić jeszcze korzenie, podlać rosołem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
W między czasie jabłka oraz pomidory pokroić w ćwiartki i wrzucić do kaczki, dusić ok. 30 min.
Następnie miękką kaczkę wyjąć i podzielić na porcję a do sosu dodać mąkę przesmażoną na maśle rozprowadzoną winem.
Całość wymieszać, zgotować i przetrzeć przez sito.
Doprawić do smaku solą, cukrem i włożyć kawałki kaczki, podgrzać.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P