Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grzybowa sałatka Weroniki P

Składniki:

  • 500 g kapeluszy: maślaków, podgrzybków, prawdziwków
  • 2 cebule
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki posiekanego estragonu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

    Sposób wykonania:
    Grzyby wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem kminku i trzymać na ogniu ok. 10-12 min po czym odcedzić, przelać zimną wodą, pokroić i połączyć z posiekaną cebulą.
    Następnie miód wymieszać z sokiem z cytryny, posiekanym estragonem, solą oraz pieprzem i cały czas ucierając dodawać powoli olej po czym polać sosem grzyby.
    Całość wymieszać i wstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 godz.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *