Składniki:
Sposób wykonania:
Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować.
Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, cząber oraz sól, odparować.
W między czasie śliwki zalać ½ szkl. przegotowanej wody i odstawić na 30 min.
Następnie śliwki pokroić w paski i lekko obgotować, wówczas dodać miód, sok z cytryny oraz majeranek.
Boczek pokroić i przesmażyć na patelni i wrzucić posiekaną cebulę, oprószyć całość mąką, wymieszać i zeszklić, rozprowadzić 2-3 łyżkami wywaru z pod śliwek i dodać do fasoli razem ze śliwkami.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać razem na ogniu jeszcze przez ok. 15 min.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P