Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola ze śliwkami Weroniki P

Składniki:

  • 400 g suchej białej fasoli
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • majeranek
  • cząber
  • sok z cytryny

    Sposób wykonania:
    Fasolę zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą i ugotować.
    Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, cząber oraz sól, odparować.
    W między czasie śliwki zalać ½ szkl. przegotowanej wody i odstawić na 30 min.
    Następnie śliwki pokroić w paski i lekko obgotować, wówczas dodać miód, sok z cytryny oraz majeranek.
    Boczek pokroić i przesmażyć na patelni i wrzucić posiekaną cebulę, oprószyć całość mąką, wymieszać i zeszklić, rozprowadzić 2-3 łyżkami wywaru z pod śliwek i dodać do fasoli razem ze śliwkami.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać razem na ogniu jeszcze przez ok. 15 min.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *