Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: maślaki

Smażone maślaki z cebulą

Składniki: ½  kg maślaków 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Grzyby dokładnie oczyścić, posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do cebuli. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Trzymać na małym ogniu pod przykryciem przez kilka minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę…

Duszone solone maślaki- Iwony

Składniki: solone maślaki wg/ uznania 1 duża cebula masło 2-3 łyżki mąki śmietana około 1 szklanki sól, pieprz do smaku 3 łyżki  posiekanego zielonego koperku Sposób przyrządzenia: Na zimę  osolone grzyby, opłukać pod bieżącą wodą, jeżeli są bardzo słone namoczyć w wodzie na 2-3 godziny i ponownie wypłukać, następnie pokroić w cienkie paseczki. Cebulę  obrać…

Maślaki duszone ze śmietaną

Składniki: 500 g maślaków 1 cebula 2 łyżki masła 150 ml kwaśnej śmietany sól pieprz ½ pęczka koperku Sposób wykonania: Maślaki oczyścić, małe pozostawić w całość a większe pokroić na mniejsze kawałki. Następnie posiekana cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać grzyby i oprószyć całość solą i zalać śmietaną. Trzymać na małym ogniu około…

Maślaki smażone z orzechami włoskimi

Składniki: 50 dkg maślaków ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanego szczypioru 2 łyżki masła 1 łyżka octu winnego jabłkowego pieprz, sól do smaku Sposób przyrządzenia: Świeże, zdrowe grzyby oczyścić, przyciąć trzony. Tak przygotowane grzyby pokroić w plastry. W rondlu rozgrzać masło, dodać grzyby, powoli smażyć mieszając aż grzyby będą odpowiednio miękkie. Dodać sól,…