Cykl – przepisy mistrzów
Składniki:
(15 porcji)
I. 2 blaty francuskie
II. krem waniliowy
III. owoce leśne w wódce
IV. sos z owoców leśnych
V. kuwertura czekoladowa
VI. świeża mięta
Krem waniliowy – 2,7kg
Bita śmietana – 1 l
Mleko – 1 l
Krem patisjer – 0,5 kg
Adwokat – 200 ml
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie rozwałkować na dwa cienkie prostokąty i odpiec. Odstawić do wystudzenia. Przygotować sos waniliowy. Krem patisjer rozrobić z mlekiem, połączyć z bitą śmietaną i adwokatem. Masę rozsmarować na blacie francuskim i przykryć drugim. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić w prostokąty, a następnie na trójkąty. Przygotować owoce leśne: zmieszać świeże maliny, jeżyny, jagody, poziomki, dodać niewielką ilość sosu z owoców leśnych i wódkę. Odstawić na 2 godziny. Wydawać na dużym talerzu w określonej kompozycji z dodatkiem sosu z owoców i świeżej mięty.
Autor: Bożena Sikoń
1 comment for “Kremówka krakowska z owocami leśnymi marynowanymi w wódce”