Składniki:
- piersi z kurczaka
- kilka plasterków boczku wędzonego (surowy lub parzony)
- żółty ser
- masło
- sałata lodowa
- sól, pieprz, majeranek
- kilka listków świeżej mięty (mogą być suszone, namoczone wcześniej w wodzie i przed smażeniem wyciśnięte)
- olej
Sposób przyrządzenia:
Piersi kurczaka dzień wcześniej przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki. Wyjęte z lodówki piersi rozbić, na każdy kotlet położyć posiekaną sałatę lodową, kilka wiórków masła, plasterek żółtego sera. Zawinąć całość. Z zewnątrz ściśle owinąć plasterkami boczku. Obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron (4 x 2 minuty) z dodanymi listkami mięty. Ułożyć na półmisku żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika – 180oC, na ok. 12 min. Podawać z frytkami i ulubioną surówką. Smacznego.
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Leszka K.