Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet De volaille Leszka

Składniki:

  • piersi  z kurczaka
  • kilka plasterków boczku wędzonego (surowy lub parzony)
  • żółty ser
  • masło
  • sałata lodowa
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka listków świeżej mięty (mogą być suszone,  namoczone wcześniej w wodzie i przed smażeniem wyciśnięte)
  • olej


Sposób przyrządzenia:

Piersi kurczaka dzień wcześniej przyprawić solą,  pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki. Wyjęte z lodówki piersi rozbić, na każdy kotlet położyć posiekaną sałatę lodową, kilka wiórków masła, plasterek żółtego sera. Zawinąć całość. Z zewnątrz ściśle owinąć plasterkami boczku. Obsmażyć na rozgrzanym oleju  ze wszystkich stron (4 x 2 minuty) z dodanymi listkami mięty. Ułożyć na półmisku żaroodpornym, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika – 180oC, na ok. 12 min. Podawać z frytkami i ulubioną surówką.  Smacznego.
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Leszka K.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *