Składniki:
- 80 dag cielęciny
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 cebule
- pomidor
- 4 zielone papryki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka mięty
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
- mielona słodka papryka
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w kostkę, paprykę w paseczki, pomidora na kawałki a cebulę posiekać.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodając mąkę, natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku.
Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika pod przykryciem na 90 minut.
Pod koniec pieczenia dodać jeszcze wino oraz przecier pomidorowy.
Podawać z białym pieczywem.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Monikę