Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka z cielęciną i ananasami

Składniki:

    • 1 kaczka (ok. 2 kg)
    • 1 bułeczka
    • 50 ml mleka
    • 50 g pestek dyni
    • 1 cebula
    • 350 g mielonej cielęciny
    • 1 łyżeczka skórki z cytryny
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju
    • 200 ml bulionu
    • drobiowego z kostki
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 puszka ananasa
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1/2 pęczka dymek
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Pestki dyni posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Bułkę, cebulę, pestki, cielęcinę, jajko i skórkę z cytryny wyrobić. Przyprawić solą, pieprzem. Kaczkę umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, środek napełnić farszem, zszyć nicią. Olej rozgrzać w brytfannie, zrumienić kaczkę, podlać bulionem i sosem sojowym. Piec ok. 2 godz.wtemp.l80°C.Plastry ananasa osaczyć z zalewy, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny. Zalewę zachować. Dymki oczyścić, pokroić w talarki. Zalewę, ananas i cebulki dodać do kaczki, piec jeszcze przez 30 min.

    Kaczkę podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *