Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka w pomidorach

Składniki:

    • 1 młoda kaczka
    • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
    • 2 średnie cebule
    • 2 łyżki masła
    • 30 dag dojrzałych pomidorów (lub 3 dag koncentratu pomidorowego)
    • sól i pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Kaczkę umyć osuszyć i podzielić na nieduże porcje. Posolić i popieprzyć. Obsmażyć na maśle ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki cebulę. Chwilę podsmażyć. Pomidory sparzyć obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę, dodać do smażącej się kaczki. Podlać winem i odrobiną wody. Dusić do miękkości mięsa. Przed podaniem sos przetrzeć przez sito. Podawać z ziemniakami z wody, lub ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *