Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kaczka po staropolsku.

Składniki:

• 1 kaczka
• 1 kg kwaśnych jabłek
• 1 szklanka czerwonego wina
• 2 łyżki tłuszczu
• pieprz, sól, majeranek, estragon

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę umyć, posolić, natrzeć przyprawami. Do środka włożyć dwa obrane i pokrajane w cząstki jabłka, ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem, podlać winem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (220 C). Piec około 2 godzin, często polewając sosem. W tym czasie obrać resztę jabłek, wydrążyć środki, pokrajać w plastry i usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor, uważając aby krążki się nie rozpadły. Upieczoną kaczkę podzielić na  części, ułożyć waz z jabłkami na półmisku, obłożyć krążkami smażonych jabłek. Podawać z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier

2 comments for “Kaczka po staropolsku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *