Składniki:
- 4 filety z halibuta,
- 7 dag mąki;
- sól, pieprz do smaku
sos:
- 20 dag pieczarek,
- 5 dag cebuli,
- 1/2 strąka papryki,
- 3 dag koncentratu pomidorowego,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 100 ml rosołu (może być z kostki),
- 3 dag mąki,
- 5 dag śmietany,
- 5 dag masła,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki i cebule oczyścić, pokroić w piórka, paprykę w cienkie paski. Wymienione składniki podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dołożyć koncentrat, oprószyć mąką i rozprowadzić wywarem. Zagotować, zaprawić winem oraz śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Oczyszczone filety z halibuta oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone filety z halibuta ułożyć na talerzu i polać uprzednio przygotowanym sosem.