Składniki:
- 2 golonki
- pęczek włoszczyzny
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 kg kwaszonej kapusty
- 100 g grochu
- 100 g jabłek
- 1 łyżki estragonu
- kilka ziarenek pieprzu
- 1-2 listki laurowe
- sól
Sposób przyrządzenia:
Golonkę oczyścić i natrzeć czosnkiem, zalać osolonym wrzątkiem i gotować pod przykryciem. Po 2 godz. dodać umytą i obraną włoszczyznę, cebulę. Przyprawić pieprzem, estragonem i listkiem laurowym. Ugotować do miękkości. Kwaszoną kapustę połączyć z namoczonym i obgotowanym grochem, z drobną pokrojoną cebulą i jabłkiem. Golonki wyjąć z wywaru przekroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Podawać z kapustą, ziemniakami z wody (lub pieczywem) i piwem.