Składniki:
- 1 gęś
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- pęczek zieleniny: pietruszka, seler, por
- liść laurowy
- sól
Sos:
- 4-5 borowików
- ½ szkl. mąki
- 1 ½ łyżki masła
- 1 ½ szkl. śmietany
Sposób wykonania:
- Oczyszczoną gęś zalać wodą po czym kilkakrotnie zagotować ( w trakcie odszumować).
Następnie gęś wyjąć i opłukać gorącą wodą a bulion przecedzić i ponownie zalać nim pokrojoną już gęś.
Wrzucić jeszcze warzywa, pęczek zieleniny, liść laurowy i pieprz do smaku.
Całość zagotować i trzymać na ogniu do miękkości gęsi.
W między czasie grzyby sparzyć wrzątkiem po czym je ugotować.
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić 3 ½ szkl. bulionu spod gęsi.
Doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać posiekane grzyby oraz śmietanę, ponownie zagotować.
Gęś odcedzić, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z gotowanymi zmienikami.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Weronika Mazur