Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z zapiekanymi ziemniakami

Składniki:

  • 600 g wołowiny
  • 6-7 łyżek śmietany
  • 1 szkl. startego żółtego sera
  • 8-12 ziemniaków
  • 4-5 cebul
  • 4-5 łyżek masła
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, które zbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć je solą i posmarować połową śmietany.
    Następnie naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim kawałki mięsa.
    Posypać je startym serem i upiec w rozgrzanym piekarniku.
    W między czasie obrane ziemniaki ugotować po czym pokroić je w plastry i ułożyć je w drugim naczyniu żaroodpornym.
    Zalać je pozostałą śmietaną i posypać serem.
    Wstawić do piekarnika i zapiec.
    Cebule pokroić w krążki, oprószyć solą i obsmażyć.
    Na koniec rozłożyć na talerze mięso i ziemniaki, dekorując  krążkami cebuli oraz natką pietruszki.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Weronika Mazur

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *