Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Golonka po grecku z grilla

Składniki:

    • 1 duża golonka wieprzowa
    • ½ szklanki sosu barbecyu
    • ½ szklanki zmiksowanych winogron bez pestek
    • 2 łyżeczki chili w proszku
    • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Golonkę umyć, osuszyć. Ponacinać skórę ostrym nożem w kratkę, przyprawić solą i pieprzem. Przygotować sos. Sos barbecyu wymieszać ze zmiksowanymi winogronami i mielonym chili. Rozgrzać dobrze grill. Piec golonkę przez 30 minut kilkakrotnie obracając. Po tym czasie posmarować przyrumienioną golonkę przygotowanym sosem. Piec nadal obracając co 10 minut i smarując sosem. Golonka jest gotowa do spożycia gdy temperatura w jej wnętrzu osiągnie około 100 stopni C, wtedy dopiekamy ją jeszcze przez 20 minut i podajemy.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Roman

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *