Składniki:
- 15 skrzydełek kurczaka
Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake (lub czystej wódki)
- 1 łyżka soku wyciśniętego z tartego imbiru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek ( smaczniejsze z olejem sezamowym)
- 1 posiekany ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
Przygotować skrzydełka. Odciąć i usunąć szczytową część skrzydełka. Pozostałe podzielić na połowę przecinając je w stawie łokciowym. Wszystkie składniki marynaty, z wyjątkiem oleju wymieszać W misce zalać tak przygotowane skrzydełka marynatą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na kilkanaście. Skrzydełka obsączyć z marynaty, polać olejem, wymieszać i odstawić jeszcze na 1 godzinę Rozgrzać dobrze grill, piec 5 – 8 minut z każdej strony.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Iza