Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Orientalne skrzydełka kurczaka z grilla

Składniki:

  • 15 skrzydełek  kurczaka

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake (lub czystej wódki)
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z tartego imbiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek ( smaczniejsze z olejem sezamowym)
  • 1 posiekany ząbek czosnku

Sposób przyrządzenia:
Przygotować skrzydełka. Odciąć i usunąć szczytową część skrzydełka. Pozostałe podzielić na połowę przecinając je w stawie łokciowym. Wszystkie składniki marynaty, z wyjątkiem oleju wymieszać W misce zalać tak przygotowane skrzydełka marynatą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 godzin, a najlepiej na kilkanaście. Skrzydełka obsączyć z marynaty, polać olejem, wymieszać i odstawić jeszcze na 1 godzinę Rozgrzać dobrze grill, piec 5 – 8 minut z każdej strony.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *