Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa
- 1,30 – 1,50 kg kapusty pekińskiej
- 1 szklanka kaszy manny
- 4 jajka
- 4 duże cebule
- 1 sos pomidorowy
- 1 sos neapolitański
- 1 sos boloński.
Sposób przyrządzenia:
Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na ok. 20 min. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę, posolić i również odstawić na 20 min. Po tym czasie odsączyć kapustę i cebule. Następnie do kapusty dodać cebulę, mięso mielone, kaszę manną i jajka. Wszystko razem wymieszać. Z tak przygotowanego farszu uformować kotlety podobnie jak kotlety mielone i lekko opiec, na patelni, tak żeby były lekko brązowe. Tak przygotowane kotlety ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Następnie przygotować sos. Wszystkie sosy wymieszać razem i zagotować. Gotowym sosem zalać gołąbki, przykryć i wstawić do nie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 min. Kiedy temperatura osiągnie ok. 160-180 stopni C, namieleży ja zmniejszyć do 120 stopni C.