Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruziński sos Tkemali

Składniki:

    • 1 kg śliw bez pestek
    • 2 papryczki chili
    • 5 dkg cukru
    • 2 dkg soli
    • 6 ząbków czosnku
    • 5 dkg natki pietruszki
    • 5 dkg koperku
    • szczypta mielonej kolendry


    Sposób przyrządzenia:
    Pozbawione pestek śliwki zmielić w maszynce do mięsa, dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut. Dodać bardzo drobno posiekaną zieleninę, czosnek i mieloną kolendrę, a gdy zawrze ponownie odstawić z ognia. Przełożyć do słoi i szczeknie zamknąć. Jeśli chcemy sos przygotować w większej ilości na zimę, do litra sosu należy dodać ½ łyżki esencji octowej. Sos ten jest znakomitym dodatkiem do mięs, zwłaszcza baraniny, A z szaszłykami smakuje wybornie. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *