Składniki:
- 1 kg śliw bez pestek
- 2 papryczki chili
- 5 dkg cukru
- 2 dkg soli
- 6 ząbków czosnku
- 5 dkg natki pietruszki
- 5 dkg koperku
- szczypta mielonej kolendry
Sposób przyrządzenia:
Pozbawione pestek śliwki zmielić w maszynce do mięsa, dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia gotować 5 minut. Dodać bardzo drobno posiekaną zieleninę, czosnek i mieloną kolendrę, a gdy zawrze ponownie odstawić z ognia. Przełożyć do słoi i szczeknie zamknąć. Jeśli chcemy sos przygotować w większej ilości na zimę, do litra sosu należy dodać ½ łyżki esencji octowej. Sos ten jest znakomitym dodatkiem do mięs, zwłaszcza baraniny, A z szaszłykami smakuje wybornie. Polecam, pychota.