Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
Dobrze to wino z tego zrobiæ.
Mo¿na i sok ale nie jest wyrazisty w smaku.
A ju¿ najlepiej to gorza³a + gar¶æ owoców zostawiasz na 2 tyg.
i masz za..st± wódkê.
PozdrawiamadminKeymaster[b]EwaA pisze:[/b]
[quote]A ja na grzyby do arizonskich lasow wybieram sie ; ponoc duzo prawdziwkow i podgrzybkow sie znachodzi . Heh napisze jak zasmakuje 😉 a tak narka najlepszy sos grzybowy serwuje sie z kotletami ziemniaczanymi MNIAM MNIAM MNIAM[/quote]adminKeymaster[b]tinca pisze:[/b]
[quote]Poczytaj:
[url]http://pychotka.pl/pychotka/component/option,com_simpleboard/Itemid,41/func,view/catid,3/id,2174/[/url]
[url]http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=18527&start=870[/url]
[url]http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=939#1[/url]Znasz ju¿ technikê, sprawa farszy to ju¿ Twoja inwencja. Powodzenia i smacznego.[/quote]
adminKeymasterjak przygotowaæ surow± ikrê z ³ososia do jedzenia w postaci kawioru.
adminKeymastermnie bardzo interesuje kuchnia chinska. czesto robiê dania ktore bardzo dobrze smakuj±:)teraz chce ugotowac prawdziw± zupe chinsk± i nie wiem od czego mam zacz±c
adminKeymaster[b]Anerite pisze:[/b]
[quote]Czy kogos interesuja zupy chinskie, takie prawdziwe, nie podrabiane, przez znakomitego chinskiego szefa? Anerite.[/quote]adminKeymasterCo to jest chleb Esseñski i chleb Ezachiela???
Jak go uzyskaæ, gdzie go kupiæ, lib jak go upiec, proszê o radê…
Pozdrawiam1
M.adminKeymasterPoniewa¿ tak¿e nie udawa³a mi siê uprawa Rozmarynu, a uwielbiam go,znalaz³em kilka porad.Mo¿e komu¶ siê przydadz± ?
UPRAWA :
Krzewinka (wiecznie zielona) Wysoko¶æ: 60-200 cm. £odyga: gêsto rozga³êziona, kora starszych ³odyg szarobrunatna, popêkana. Wij±ca siê. Kwitnienie: marzec-maj. Kwiaty: bia³awe, jasnoniebieskie. Zebrane w gêste grona. Jest ro¶lin± wieloletni±. Na stanowisko dla rozmarynu wybieramy miejsce s³oneczne i ciep³e. Gleba powinna byæ przepuszczalna, ¿yzna i niezakwaszona. ¬le ro¶nie na ziemiach ciê¿kich, zlewnych. W latach ch³odniejszych znacznie spada w ro¶linie zawarto¶æ aromatycznego olejku eterycznego.
Poniewa¿ rozmaryn jest nieodporny na niskie temperatury, zaleca siê przeniesienie ro¶lin na zimê do szklarni. Niezabezpieczony przed zim± wymarza poni¿ej -9°C. Rozmaryn uprawiaæ mo¿na z nasion lub z sadzonek pobranych z ro¶liny matecznej.
W przypadku uprawy z nasion, wysiewa siê je w marcu do ciep³ego inspektu lub do doniczek. Po wykie³kowaniu siewki pikujemy do doniczek. Do gruntu mo¿na sadziæ w drugiej po³owie maja.
Sadzonki pobiera siê wczesn± wiosn± z ro¶liny matecznej, usuwa doln± parê li¶ci i ukorzenia w stale wilgotnym piasku. Po oko³o 2 miesi±cach, gdy siewki ukorzeni± siê, przesadzamy je do gruntu w rozstawie 30×30 cm.
Uprawa w mieszkaniu w swoim pocz±tkowym okresie wygl±da identycznie jak przygotowanie rozsady do uprawy na dzia³ce. Siewki lub sadzonki sadzi siê do doniczek o ¶rednicy kilkunastu centymetrów. W przypadku sadzonek dodatkowo przeprowadza siê zabieg uszczykiwania (usuniêcie pêdów wierzcho³kowych ro¶lin), dziêki czemu wstrzyma siê ro¶niêcie pêdów na d³ugo¶æ i spowoduje rozkrzewienie ro¶liny.
Wiosn± ka¿dego roku krzaki rozmarynu przesadza siê do wiêkszych doniczek i uzupe³nia ¶wie¿± gleb±. Ziele zbiera siê na pocz±tku kwitnienia. ¦cinamy je 10 cm nad ziemi±. Zazwyczaj mo¿na przeprowadziæ dwa zbiory w roku.
POWODZENIA !!adminKeymaster[b]mudzia pisze:[/b]
[quote]Mo¿e aroganccy, ale…dobrzy…i dlatego pewnie ich trzymaj±. Zapomnialam dodaæ, ¿e potrafi± nosiæ po 2 tace, na ka¿dej po 10 piw, raz widzia³am go¶cia, który nosi³ tacê na g³owie, a ruch tam jak w ulu i szybko siê uwijaj±. Szkoda mi tylko innych kelnerów. Rozmawia³am kiedy¶ z kelnerk± w restauracjo-karczmie "u Kaprala" i okaza³o siê, ¿e ona zarabia mniej w ci±gu miesi±ca ni¿ napiwek, który on dosta³ od naszych stolików, a przecie¿ nie tylko nas obs³ugiwa³… W³a¶nie dodam o "u Kaprala". Jê¶li kto¶ szuka taniego noclegu..to jest to jeden chyba z najtañszych w Pradze. Blisko stacja metra (50 -100 metrów) wszêdzie ³atwo mo¿na siê dostaæ. Warunki mo¿e nie najlepsze. Mo¿na spaæ w domkach lub w g³ównym budynku. By³am tam 2 razy, 2 i 3 lata temu. Teraz jak przyje¿d¿am ¶pie ju¿ gdzie indziej (luksusów mi siê zachcia³o :laugh: ). ¯arcie "u Kaprala" ¶rednie, jedyne dobre co tam jad³am to zupa czosnkowa. Je¿eli kto¶ siê tam wybierze…15 minut "z buta" s± pokazy "krizikowej fontanny". Przepiêkne widowisko. JA by³am na pokazie z Titanika..i jeszcze z czego¶, nie mogê sobie przypomnieæ …hmmm. Do muzyki z filmów "tañcz±" fontanny. Gra ¶wiate³, czasem robi± ¶cianê z fontann i pokazuj± urywki filmów…warte zobaczenia. Robi wra¿enie.[/quote]adminKeymasterPoczyta³em przepisy. Barszcz uratowany. Jest super. Zaraz ugotujê co¶ innego. Dziêkujê bardzo.
Pozdrawiam.
Micha³.adminKeymasterjo ziomy!!!!!!!!! 🙂 :laugh: :rolleyes:
adminKeymasterGRZECH TY TROCHE DUZO WIESZ CO ROBISZ Z HALIBUTEM CHODZI MI O RYBE NIE O BUT HALI
adminKeymasterDziêkujê bardzo za te przepisy. Ja nie orjêtujê siê jeszcze dobrze w stronach internetowych i dlatego mam k³opoty ze znalezieniem wielu rzeczy które mnie interesuj±. Przepisy wypróbujê jutro mam nadziejê ¿e bêd± bardzo smaczne. Dziêkujê
adminKeymasterNajszybszy serek
1l mleka z woreczka zakwasiæ w s³oiku lub garnku. Wlaæ do wiêkszego darnka. Zagotowaæ litr s³odkiego mleka. Wrz±cym mlekiem zalaæ zsiad³e, odczekaæ ok 5- 10 min., lello pomieszæ. Gdy siê poka¿e serwatka przelaæ ser przez gêste sitko lub p³ótno.Poczekaæ 10-15min. i prze³o¿yæ na talerzyk lub mieseczkê. Je¶li proszê odlaæ.
Ten ser zawsze sie udaje i jest prosty w produkcji.adminKeymaster3 lyzeczki
-
AuthorPosts