Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 376 through 390 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: przetwory z tarniny #44313
    admin
    Keymaster

    Dobrze to wino z tego zrobiæ.
    Mo¿na i sok ale nie jest wyrazisty w smaku.
    A ju¿ najlepiej to gorza³a + gar¶æ owoców zostawiasz na 2 tyg.
    i masz za..st± wódkê.
    Pozdrawiam

    in reply to: Grzyby #44311
    admin
    Keymaster

    [b]EwaA pisze:[/b]
    [quote]A ja na grzyby do arizonskich lasow wybieram sie ; ponoc duzo prawdziwkow i podgrzybkow sie znachodzi . Heh napisze jak zasmakuje 😉 a tak narka najlepszy sos grzybowy serwuje sie z kotletami ziemniaczanymi MNIAM MNIAM MNIAM[/quote]

    in reply to: udka kurczaka nadziewane #44309
    admin
    Keymaster

    [b]tinca pisze:[/b]
    [quote]Poczytaj:
    [url]http://pychotka.pl/pychotka/component/option,com_simpleboard/Itemid,41/func,view/catid,3/id,2174/[/url]
    [url]http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=18527&start=870[/url]
    [url]http://gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=939#1[/url]

    Znasz ju¿ technikê, sprawa farszy to ju¿ Twoja inwencja. Powodzenia i smacznego.[/quote]

    in reply to: Co jedzą Eskimosi? #44308
    admin
    Keymaster

    jak przygotowaæ surow± ikrê z ³ososia do jedzenia w postaci kawioru.

    in reply to: przepisy #44305
    admin
    Keymaster

    mnie bardzo interesuje kuchnia chinska. czesto robiê dania ktore bardzo dobrze smakuj±:)teraz chce ugotowac prawdziw± zupe chinsk± i nie wiem od czego mam zacz±c

    in reply to: przepisy #44304
    admin
    Keymaster

    [b]Anerite pisze:[/b]
    [quote]Czy kogos interesuja zupy chinskie, takie prawdziwe, nie podrabiane, przez znakomitego chinskiego szefa? Anerite.[/quote]

    in reply to: Chleb esseński, chleb ezechiela dla grupy 0 #44300
    admin
    Keymaster

    Co to jest chleb Esseñski i chleb Ezachiela???
    Jak go uzyskaæ, gdzie go kupiæ, lib jak go upiec, proszê o radê…
    Pozdrawiam1
    M.

    in reply to: A może rozmaryn!!! #44297
    admin
    Keymaster

    Poniewa¿ tak¿e nie udawa³a mi siê uprawa Rozmarynu, a uwielbiam go,znalaz³em kilka porad.Mo¿e komu¶ siê przydadz± ?
    UPRAWA :
    Krzewinka (wiecznie zielona) Wysoko¶æ: 60-200 cm. £odyga: gêsto rozga³êziona, kora starszych ³odyg szarobrunatna, popêkana. Wij±ca siê. Kwitnienie: marzec-maj. Kwiaty: bia³awe, jasnoniebieskie. Zebrane w gêste grona. Jest ro¶lin± wieloletni±. Na stanowisko dla rozmarynu wybieramy miejsce s³oneczne i ciep³e. Gleba powinna byæ przepuszczalna, ¿yzna i niezakwaszona. ¬le ro¶nie na ziemiach ciê¿kich, zlewnych. W latach ch³odniejszych znacznie spada w ro¶linie zawarto¶æ aromatycznego olejku eterycznego.
    Poniewa¿ rozmaryn jest nieodporny na niskie temperatury, zaleca siê przeniesienie ro¶lin na zimê do szklarni. Niezabezpieczony przed zim± wymarza poni¿ej -9°C. Rozmaryn uprawiaæ mo¿na z nasion lub z sadzonek pobranych z ro¶liny matecznej.
    W przypadku uprawy z nasion, wysiewa siê je w marcu do ciep³ego inspektu lub do doniczek. Po wykie³kowaniu siewki pikujemy do doniczek. Do gruntu mo¿na sadziæ w drugiej po³owie maja.
    Sadzonki pobiera siê wczesn± wiosn± z ro¶liny matecznej, usuwa doln± parê li¶ci i ukorzenia w stale wilgotnym piasku. Po oko³o 2 miesi±cach, gdy siewki ukorzeni± siê, przesadzamy je do gruntu w rozstawie 30×30 cm.
    Uprawa w mieszkaniu w swoim pocz±tkowym okresie wygl±da identycznie jak przygotowanie rozsady do uprawy na dzia³ce. Siewki lub sadzonki sadzi siê do doniczek o ¶rednicy kilkunastu centymetrów. W przypadku sadzonek dodatkowo przeprowadza siê zabieg uszczykiwania (usuniêcie pêdów wierzcho³kowych ro¶lin), dziêki czemu wstrzyma siê ro¶niêcie pêdów na d³ugo¶æ i spowoduje rozkrzewienie ro¶liny.
    Wiosn± ka¿dego roku krzaki rozmarynu przesadza siê do wiêkszych doniczek i uzupe³nia ¶wie¿± gleb±. Ziele zbiera siê na pocz±tku kwitnienia. ¦cinamy je 10 cm nad ziemi±. Zazwyczaj mo¿na przeprowadziæ dwa zbiory w roku.
    POWODZENIA !!

    in reply to: Czechy i Słowacja #44292
    admin
    Keymaster

    [b]mudzia pisze:[/b]
    [quote]Mo¿e aroganccy, ale…dobrzy…i dlatego pewnie ich trzymaj±. Zapomnialam dodaæ, ¿e potrafi± nosiæ po 2 tace, na ka¿dej po 10 piw, raz widzia³am go¶cia, który nosi³ tacê na g³owie, a ruch tam jak w ulu i szybko siê uwijaj±. Szkoda mi tylko innych kelnerów. Rozmawia³am kiedy¶ z kelnerk± w restauracjo-karczmie "u Kaprala" i okaza³o siê, ¿e ona zarabia mniej w ci±gu miesi±ca ni¿ napiwek, który on dosta³ od naszych stolików, a przecie¿ nie tylko nas obs³ugiwa³… W³a¶nie dodam o "u Kaprala". Jê¶li kto¶ szuka taniego noclegu..to jest to jeden chyba z najtañszych w Pradze. Blisko stacja metra (50 -100 metrów) wszêdzie ³atwo mo¿na siê dostaæ. Warunki mo¿e nie najlepsze. Mo¿na spaæ w domkach lub w g³ównym budynku. By³am tam 2 razy, 2 i 3 lata temu. Teraz jak przyje¿d¿am ¶pie ju¿ gdzie indziej (luksusów mi siê zachcia³o :laugh: ). ¯arcie "u Kaprala" ¶rednie, jedyne dobre co tam jad³am to zupa czosnkowa. Je¿eli kto¶ siê tam wybierze…15 minut "z buta" s± pokazy "krizikowej fontanny". Przepiêkne widowisko. JA by³am na pokazie z Titanika..i jeszcze z czego¶, nie mogê sobie przypomnieæ …hmmm. Do muzyki z filmów "tañcz±" fontanny. Gra ¶wiate³, czasem robi± ¶cianê z fontann i pokazuj± urywki filmów…warte zobaczenia. Robi wra¿enie.[/quote]

    in reply to: co da smak barszczowi wołyńskiemu #44291
    admin
    Keymaster

    Poczyta³em przepisy. Barszcz uratowany. Jest super. Zaraz ugotujê co¶ innego. Dziêkujê bardzo.
    Pozdrawiam.
    Micha³.

    in reply to: przelicznik miar #44286
    admin
    Keymaster

    jo ziomy!!!!!!!!! 🙂 :laugh: :rolleyes:

    in reply to: Kiszone pomidory #44280
    admin
    Keymaster

    GRZECH TY TROCHE DUZO WIESZ CO ROBISZ Z HALIBUTEM CHODZI MI O RYBE NIE O BUT HALI

    in reply to: pasternak #44255
    admin
    Keymaster

    Dziêkujê bardzo za te przepisy. Ja nie orjêtujê siê jeszcze dobrze w stronach internetowych i dlatego mam k³opoty ze znalezieniem wielu rzeczy które mnie interesuj±. Przepisy wypróbujê jutro mam nadziejê ¿e bêd± bardzo smaczne. Dziêkujê

    in reply to: sery z mleka krowiego i koziego #44247
    admin
    Keymaster

    Najszybszy serek
    1l mleka z woreczka zakwasiæ w s³oiku lub garnku. Wlaæ do wiêkszego darnka. Zagotowaæ litr s³odkiego mleka. Wrz±cym mlekiem zalaæ zsiad³e, odczekaæ ok 5- 10 min., lello pomieszæ. Gdy siê poka¿e serwatka przelaæ ser przez gêste sitko lub p³ótno.Poczekaæ 10-15min. i prze³o¿yæ na talerzyk lub mieseczkê. Je¶li proszê odlaæ.
    Ten ser zawsze sie udaje i jest prosty w produkcji.

    in reply to: suche drożdże #44246
    admin
    Keymaster

    3 lyzeczki

Viewing 15 posts - 376 through 390 (of 592 total)