Forum Replies Created
-
AuthorPosts
-
adminKeymaster
A kto Ci napierdzia³ ¿e by³o pierne???!!!!
adminKeymasterWitam. Ja tak¿e poszukujê przepisów na kombiwar. Je¿eli co¶ dosta³e¶ od innych u¿ytkowników, to pro¶li³bym o przes³anie ich na mój eimal: [email protected]. Pozdrawiam i z góry dziêkujê. Darek.
adminKeymaster[b]Iza pisze:[/b]
[quote]Ja robiê udka faszerowane tzw pa³ki, bardzo ³atwo z nich wyj±æ kostkê. Jako farsz dajê pieczarki pokrojone w kostkê lub w pó³plasterki uduszone na ma¶le z cebulk± i spory s³upek sera ¿ó³tego spinam wyka³aczkami z obydwu stron. Udka trochê solê i posypujê przypraw± do kurczaka np Kamisu.Piekê w piekarniku polewaj±æ wytworzonym sosem.[/quote]adminKeymasterciekawa opinia jest na forum p. Kuronia: [url]http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=7[/url]
adminKeymasterSiema! Ja nie jadlem, ale widzielem pozytywne opinie na jakim¶ forum kulinarnym, chyba na o2.pl – mo¿e sam sie skusze 🙂
adminKeymasterNajpierw poda³abym tort jab³kowy,potem ciep³± kolacyjkê np.ptysie z pieczarkami + sa³atka meksykañska z tuñczykiem i popijaliby¶my nalewk± z wi¶ni w³asnego wyrobu. Wszystko przy ¶wiecach. Nied³ugo to wszystko podam poniewa¿ mam rocznicê kiedy pozna³am mojego mê¿a(on te¿ co¶ ma przygotowaæ). :laugh:
adminKeymasterMoi Kochani witam Was serdecznie!!
Szkoda ,ze na tym fajnym czaciku jest tak ma³o uzytkowników.
Zajrza³am do Was przez przypadek i przyjeli¶cie mnie jak
" nowego cz³onka rodzinki kulinarnej"choæ by³am krótko —
czas spêdzi³am bardzo mi³o. :laugh:
Mam nadziejê.ze bêdzie nas o wiele wiêcej!!
I tego Wam ¿yczê!!
Ca³ujê i pozdrawiam 🙂
Frykadelka :laugh:adminKeymasteradminKeymaster[b]tinca pisze:[/b]
[quote][url]http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=1440[/url]
Przepis autorstwa Maxella, ¶wietny.
KIE£BASA WÊGIERSKA WEDZONA
(na 5 kg surowca)A. Surowiec:
1. Wo³owina kl. I lub II nie peklowana – 1,5 kg
2. S³onina nie solona – 3,5 kgB. Przyprawy i materia³y pomocnicze:
I. Przyprawy:
a) u¿yte do peklowania i solenia:
1. sól warzona – 0,116 kg
2. saletra – 0,001 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1. pieprz naturalny – 0,008 kg
2. papryka s³odka – 0,006 kg
II. Materia³y pomocnicze:
1. jelita wiankowe o ¶rednicy ponad 40 mm.
2. przêdza nr 3 lub szpilki drewniane.C. Postac surowca po obróbce:
Wo³owina kl. I lub II rozdrobniona przez siatkê 2 mm i kutrowana ( w naszym przypadku puszczona 2-3 razy przez siatke 2 mm). S³onina pokrajana w kostkê o krawedzi 15 mm.D. Postaæ gotowego produktu:
Kie³basa w wiankach uformowanych wg naturalnego skretu jelita. Obwód zewnetrzny uformowanego wianka 50-75 cm. Oba koñce wianka zwi±zane przêdz± lub spiête szpilk±.E. Wydajno¶æ gotowego produktu:
w stosunku do surowca przecietnie 92%SKRÓT INSTRUKCJI
1. Peklowanie:
Miêso peklujemy jak w poprzednich przepisach. S³oninê kroimy w pod³u¿ne kawa³ki i nacieramy dok³adnie sol± (2,4 kg soli na 100 kg s³oniny) uk³adaj±c w naczyniach. S³oninê przek³adamy co 4 dni. Czas solenia 12 dni w temp. 2-4 st.C.
Oczywi¶cie pamiêtajcie, aby korzystaæ tylko z soli wymienionej w przyprawach zarówno do peklowania miêska (sól i saletra) jak i solenia s³oniny (pozosta³a ilo¶c soli).
2. Rozdrabnianie:
Zgodnie z receptur±.
3. Mieszanie:
Wo³owine kl. I lub II miesza siê az masa nabierze kleisto¶ci. Podczas mieszania dodaje sie pieprz. Pokrojon± w kostkê s³oninê miesza siê osobno z papryk±, a nastepnie dodaje sie wo³owinê i miesza razem do dok³adnego wymieszania sk³adników.
4. Nape³nianie i wi±zanie jelit:
Wymieszan± mas± nape³nia siê bardzo ¶ci¶le jelita formuj±c wianki. Koñce wi±¿e siê przedz± lub spina szpilk± drewnian±.
Kie³basy nak³uwa sie cienk± ig³±.
5. Osadzanie:
Przez 1-2 dni w temp. 2-8 st.C i wilgotno¶ci 85-90%.
6. Wêdzenie:
Zimnym dymem (przy s³abym ruchu powietrza) przez 3-4 dni do barwy ¿óltos³omkowej z ciemnoczerwonymi prze¶witami miesa. W czasie wêdzenia nale¿y przek³adaæ kije w wêdzarni.
7. Studzenie:
Do temperatury poni¿ej 12 st.C.[/quote]adminKeymaster[b]Agulinaa pisze:[/b]
[quote]Ja uzywam maszyny do pieczenia chleba od prawie 2 lat i to bardzo, bardzo czesto (srednio co 2 dzien), wykorzystuje gotowe mieszanki chlebowe, maszyne nastawiam na program do robienia ciasta, z ktorego potem formuje bochenek pieczony w piekarniku.
Wykorzystuje ja tez do wyrabiania ciasta na pizze, buleczki, czasem ciasto drozdzowe :laugh:
Fajna ta moja maszyna, lubie ja i jak sie zepsuje to na pewno kupie nowa :lol:[/quote]adminKeymasterCzy o to Ci chodzi³o:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3358adminKeymastertak to prawda przy otwieraniu niektórych artyku³ów pojawia siê komunikat wymagana autoryzacja.Nie masz autoryzacji by zobaczyæ ten zasób.
Musisz siê zalogowaæ.adminKeymasterAle przecie¿ te miêsko powinno byæ w torebce foliowej ¿eby pó¼niej
mo¿na go by³o wyci±gn±æ z szynkowara a po drugie to kontakt miêsa z aluminiowymi ¶cianami chyba nie jest wskazany. Czy Ty dajesz jakie¶ plastikowe torebki
i jakie bo zwyk³e mog± sie pewnie rozgotowaæ.
Pozdrawiam
[email protected]adminKeymasterAle przecie¿ te miêsko powinno byæ w torebce foliowej ¿eby pó¼niej
mo¿na go by³o wyci±gn±æ z szynkowara a po drugie to kontakt miêsa z aluminiowymi ¶cianami chyba nie jest wskazany. Czy Ty dajesz jakie¶ plastikowe torebki
i jakie bo zwyk³e mog± sie pewnie rozgotowaæ.
Pozdrawiam
[email protected]adminKeymasterJolu dziêkujê za przepis. Obie z mam± szukamy przepisu i nic nie mo¿emy znale¼æ. My¶lê, ¿e ten przepis jest w porz±dku. Je¿eli mia³aby¶ jeszcze jak±¶ sa³atkê – to bardzo proszê o przepis
-
AuthorPosts