Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

admin

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 391 through 405 (of 592 total)
  • Author
    Posts
  • in reply to: Węgry #44244
    admin
    Keymaster

    A kto Ci napierdzia³ ¿e by³o pierne???!!!!

    in reply to: Kombiwar #44234
    admin
    Keymaster

    Witam. Ja tak¿e poszukujê przepisów na kombiwar. Je¿eli co¶ dosta³e¶ od innych u¿ytkowników, to pro¶li³bym o przes³anie ich na mój eimal: [email protected]. Pozdrawiam i z góry dziêkujê. Darek.

    in reply to: Szukam prostych, ciekawych dań #44228
    admin
    Keymaster

    [b]Iza pisze:[/b]
    [quote]Ja robiê udka faszerowane tzw pa³ki, bardzo ³atwo z nich wyj±æ kostkê. Jako farsz dajê pieczarki pokrojone w kostkê lub w pó³plasterki uduszone na ma¶le z cebulk± i spory s³upek sera ¿ó³tego spinam wyka³aczkami z obydwu stron. Udka trochê solê i posypujê przypraw± do kurczaka np Kamisu.Piekê w piekarniku polewaj±æ wytworzonym sosem.[/quote]

    in reply to: Kurczak KFC #44223
    admin
    Keymaster

    ciekawa opinia jest na forum p. Kuronia: [url]http://www.kuron.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=7[/url]

    in reply to: Kurczak KFC #44214
    admin
    Keymaster

    Siema! Ja nie jadlem, ale widzielem pozytywne opinie na jakim¶ forum kulinarnym, chyba na o2.pl – mo¿e sam sie skusze 🙂

    in reply to: Co ugotować ukochanej osobie? #44207
    admin
    Keymaster

    Najpierw poda³abym tort jab³kowy,potem ciep³± kolacyjkê np.ptysie z pieczarkami + sa³atka meksykañska z tuñczykiem i popijaliby¶my nalewk± z wi¶ni w³asnego wyrobu. Wszystko przy ¶wiecach. Nied³ugo to wszystko podam poniewa¿ mam rocznicê kiedy pozna³am mojego mê¿a(on te¿ co¶ ma przygotowaæ). :laugh:

    in reply to: CHAT #44138
    admin
    Keymaster

    Moi Kochani witam Was serdecznie!!
    Szkoda ,ze na tym fajnym czaciku jest tak ma³o uzytkowników.
    Zajrza³am do Was przez przypadek i przyjeli¶cie mnie jak
    " nowego cz³onka rodzinki kulinarnej"choæ by³am krótko —
    czas spêdzi³am bardzo mi³o. :laugh:
    Mam nadziejê.ze bêdzie nas o wiele wiêcej!!
    I tego Wam ¿yczê!!
    Ca³ujê i pozdrawiam 🙂
    Frykadelka :laugh:

    in reply to: Jadło drwala #44136
    admin
    Keymaster
    in reply to: Kiełbasa #44133
    admin
    Keymaster

    [b]tinca pisze:[/b]
    [quote][url]http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=1440[/url]
    Przepis autorstwa Maxella, ¶wietny.
    KIE£BASA WÊGIERSKA WEDZONA
    (na 5 kg surowca)

    A. Surowiec:
    1. Wo³owina kl. I lub II nie peklowana – 1,5 kg
    2. S³onina nie solona – 3,5 kg

    B. Przyprawy i materia³y pomocnicze:
    I. Przyprawy:
    a) u¿yte do peklowania i solenia:
    1. sól warzona – 0,116 kg
    2. saletra – 0,001 kg
    b) dodane w czasie produkcji:
    1. pieprz naturalny – 0,008 kg
    2. papryka s³odka – 0,006 kg
    II. Materia³y pomocnicze:
    1. jelita wiankowe o ¶rednicy ponad 40 mm.
    2. przêdza nr 3 lub szpilki drewniane.

    C. Postac surowca po obróbce:
    Wo³owina kl. I lub II rozdrobniona przez siatkê 2 mm i kutrowana ( w naszym przypadku puszczona 2-3 razy przez siatke 2 mm). S³onina pokrajana w kostkê o krawedzi 15 mm.

    D. Postaæ gotowego produktu:
    Kie³basa w wiankach uformowanych wg naturalnego skretu jelita. Obwód zewnetrzny uformowanego wianka 50-75 cm. Oba koñce wianka zwi±zane przêdz± lub spiête szpilk±.

    E. Wydajno¶æ gotowego produktu:
    w stosunku do surowca przecietnie 92%

    SKRÓT INSTRUKCJI

    1. Peklowanie:
    Miêso peklujemy jak w poprzednich przepisach. S³oninê kroimy w pod³u¿ne kawa³ki i nacieramy dok³adnie sol± (2,4 kg soli na 100 kg s³oniny) uk³adaj±c w naczyniach. S³oninê przek³adamy co 4 dni. Czas solenia 12 dni w temp. 2-4 st.C.
    Oczywi¶cie pamiêtajcie, aby korzystaæ tylko z soli wymienionej w przyprawach zarówno do peklowania miêska (sól i saletra) jak i solenia s³oniny (pozosta³a ilo¶c soli).
    2. Rozdrabnianie:
    Zgodnie z receptur±.
    3. Mieszanie:
    Wo³owine kl. I lub II miesza siê az masa nabierze kleisto¶ci. Podczas mieszania dodaje sie pieprz. Pokrojon± w kostkê s³oninê miesza siê osobno z papryk±, a nastepnie dodaje sie wo³owinê i miesza razem do dok³adnego wymieszania sk³adników.
    4. Nape³nianie i wi±zanie jelit:
    Wymieszan± mas± nape³nia siê bardzo ¶ci¶le jelita formuj±c wianki. Koñce wi±¿e siê przedz± lub spina szpilk± drewnian±.
    Kie³basy nak³uwa sie cienk± ig³±.
    5. Osadzanie:
    Przez 1-2 dni w temp. 2-8 st.C i wilgotno¶ci 85-90%.
    6. Wêdzenie:
    Zimnym dymem (przy s³abym ruchu powietrza) przez 3-4 dni do barwy ¿óltos³omkowej z ciemnoczerwonymi prze¶witami miesa. W czasie wêdzenia nale¿y przek³adaæ kije w wêdzarni.
    7. Studzenie:
    Do temperatury poni¿ej 12 st.C.[/quote]

    in reply to: sprzęt ułatwiający życie #44129
    admin
    Keymaster

    [b]Agulinaa pisze:[/b]
    [quote]Ja uzywam maszyny do pieczenia chleba od prawie 2 lat i to bardzo, bardzo czesto (srednio co 2 dzien), wykorzystuje gotowe mieszanki chlebowe, maszyne nastawiam na program do robienia ciasta, z ktorego potem formuje bochenek pieczony w piekarniku.
    Wykorzystuje ja tez do wyrabiania ciasta na pizze, buleczki, czasem ciasto drozdzowe :laugh:
    Fajna ta moja maszyna, lubie ja i jak sie zepsuje to na pewno kupie nowa :lol:[/quote]

    in reply to: Jadło drwala #44128
    admin
    Keymaster
    in reply to: Autoryzacja #44119
    admin
    Keymaster

    tak to prawda przy otwieraniu niektórych artyku³ów pojawia siê komunikat wymagana autoryzacja.Nie masz autoryzacji by zobaczyæ ten zasób.
    Musisz siê zalogowaæ.

    in reply to: Szynkowar #44116
    admin
    Keymaster

    Ale przecie¿ te miêsko powinno byæ w torebce foliowej ¿eby pó¼niej
    mo¿na go by³o wyci±gn±æ z szynkowara a po drugie to kontakt miêsa z aluminiowymi ¶cianami chyba nie jest wskazany. Czy Ty dajesz jakie¶ plastikowe torebki
    i jakie bo zwyk³e mog± sie pewnie rozgotowaæ.
    Pozdrawiam
    [email protected]

    in reply to: Szynkowar #44115
    admin
    Keymaster

    Ale przecie¿ te miêsko powinno byæ w torebce foliowej ¿eby pó¼niej
    mo¿na go by³o wyci±gn±æ z szynkowara a po drugie to kontakt miêsa z aluminiowymi ¶cianami chyba nie jest wskazany. Czy Ty dajesz jakie¶ plastikowe torebki
    i jakie bo zwyk³e mog± sie pewnie rozgotowaæ.
    Pozdrawiam
    [email protected]

    in reply to: przetwory z pomidorków koktajlowych #44105
    admin
    Keymaster

    Jolu dziêkujê za przepis. Obie z mam± szukamy przepisu i nic nie mo¿emy znale¼æ. My¶lê, ¿e ten przepis jest w porz±dku. Je¿eli mia³aby¶ jeszcze jak±¶ sa³atkê – to bardzo proszê o przepis

Viewing 15 posts - 391 through 405 (of 592 total)