Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynkowar

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
  • Author
    Posts
  • #42264
    Irena
    Participant

    Czy kto¶ z Was korzysta z szynkowaru? Bo ja robiê w nim domow± szynkê. 1 kg ³opatki wieprzowej krojê w kostkê, dodajê pó³ szklanki wody + vegeta (przyprawy do smaku) + ³y¿eczka cukru + szczypta soli do peklowania, mieszam, wciskam do szynkowaru, stoi 2 dni w lodówce, potem gotujê 2 godziny na bardzo ma³ym ogniu i wêdlina do chleba jak marzenie. Czy kto¶ te¿ to robi? A mo¿e inne pomys³y z szynkowarem?

    #42265
    marek
    Participant

    Mam to "ustrojstwo". Czy to naczynie z takim dociskiem sprê¿ynowym od góry. Mo¿esz opisaæ dok³adniej jak to robisz?

    #43847
    Agnieszka
    Participant

    [b]Tinca[/b] masz racjê: okropne ustrojstwo z tego jest, ale jaki pyszny jest boczek nadziewany pieczarkami 😛 Ze wzglêdu na ostatnie "przeboje" z firmami miêsnymi i bezglutenowo¶ci± mojego syna postanowi³am zaj±æ siê w³asnorêcznym wyrobem wêdlinek. Muszê przywie¶æ od rodziców szynkowar i zaczynam dzia³aæ. Wkrótce mam nadziejê zacz±æ go¶ciæ czê¶ciej w tym dziale:)

    #43848
    marek
    Participant

    No i super…….

    #43907
    Agnieszka
    Participant

    Mój szynkowar jeszcze do mnie nie dotar³, wiêc i produkcji nie uruchomi³am 🙂
    Za to dotar³am do takiej smakowitej stronki: [url]http://www.wedlinydomowe.pl/[/url]. Tam równie¿ s± przepisy z wykorzystaniem szynkowaru.

    #43909
    marek
    Participant

    Dziêkujê Agu¶ 🙂 A gdzie te Twoje przepisy z fotkami? 😉

    #43945
    Jola
    Participant

    Bardzo czêsto robiê w tym ustrojstwie "pieczeñ rzymsk±".Nawet moja mama (chora na w±trobê)mog³a j± je¶æ.Podajê sposób: ok.1,2 kg mielonego, sól(nie du¿o),pieprz,majeranek i oregano, bu³ka tarta i ze 2 jajka.Wymieszaæ wszystkoi upchaæ do szynkownicy-u nas tak to siê nazywa-wy³o¿onej woreczkiem ¶niadaniowym.Do miêsa w woreczku wlaæ 1/2 szklanki bulionu,zakrêciæ woreczek,docisn±æ wieczko i gotowaæ pó³torej godziny w "pyrkaj±cej wodzie.Tanie,³atwe i smaczne.

    #43954
    marek
    Participant

    Ciekawy przepis. Mo¿esz dok³adniej napisaæ jakie to miêso, bulin z kostki czy wywar miêsny? Bardzo proszê.:)

    #43960
    Jola
    Participant

    miêso najlepsze mieszane, a bulion jaki mam. Najlepszy w³asny, ale knorr`a warzywny lub wo³owy te¿ mo¿e byæ.

    #43961
    Jola
    Participant

    Aha i nie wyrzucaj galaretki, ¶wietny dodatek do sosów miêsnych.

    #43964
    marek
    Participant

    Dziêkujê Jolu 🙂

    #44001
    Jola
    Participant

    zrobi³am co¶ nowego :dry: .mia³am nie najlepsz± bia³± kie³basê, wiêc wyje³am j± z os³onek,doprawi³am:czosnek,majeranek .Wrzuci³am w to kawa³ki miêsa (ró¿ne resztki, ale chude) pokrojone jak na gulasz.Do wora ile siê zmie¶ci, bulion j.w i w szynkownicê Wysz³a pycha 😆 polecam.

    #44115
    admin
    Keymaster

    Ale przecie¿ te miêsko powinno byæ w torebce foliowej ¿eby pó¼niej
    mo¿na go by³o wyci±gn±æ z szynkowara a po drugie to kontakt miêsa z aluminiowymi ¶cianami chyba nie jest wskazany. Czy Ty dajesz jakie¶ plastikowe torebki
    i jakie bo zwyk³e mog± sie pewnie rozgotowaæ.
    Pozdrawiam
    [email protected]

    #44116
    admin
    Keymaster

    Ale przecie¿ te miêsko powinno byæ w torebce foliowej ¿eby pó¼niej
    mo¿na go by³o wyci±gn±æ z szynkowara a po drugie to kontakt miêsa z aluminiowymi ¶cianami chyba nie jest wskazany. Czy Ty dajesz jakie¶ plastikowe torebki
    i jakie bo zwyk³e mog± sie pewnie rozgotowaæ.
    Pozdrawiam
    [email protected]

    #44117
    Jola
    Participant

    Mi³y Ryszardzie,nie doczyta³e¶ w±tku.Pisa³am,¿e miêso i bulion dajê do worka.Od wielu lat u¿ywam zwyk³ych woreczków ¶niadaniowych.Mog± mieæ kontakt z ¿ywno¶ci± i wytrzymuj± temperaturê.Sprawdzone B)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 17 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.