Sk³adniki:
pasternak
marchewka (marchewki trochê mniej ni¿ pasternaku)
garstka orzechów w³oskich
natka pietruszki
sok z po³ówki cytryny
1-2 ³y¿eczki oliwy
³y¿eczka cukru (najlepiej br±zowego)
sól
Przepis:
Warzywka trzemy na drobniutkiej tarce, orzechy i natke siekamy i dodajemy do warzywek. Mieszamy. W szklaneczce mieszamy sok z cytryny z oliw± cukrem i sol±. Sosik wlewamy do suróweczki, mieszamy i wcinamy.
Pasternak z czosnkiem, imbirem i chilli:
3 dorodne korzenie pasternaku, 3 grubo posiekane z±bki czosnku, szczypta kruszonego chilli, 1/2 ³y¿eczki utartego korzenia imbiru, sól, pieprz, olej z pestek winogron
Pasternak obraæ i pokroiæ w d³ugie frytki, osuszyæ papierem. Wrzuciæ na rozgrzany olej, sma¿yæ powoli, a¿ siê skarmelizuje i zez³oci. Na patelniê dodaæ czosnek, imbir i chilli. Sma¿yæ, a¿ czosnek siê zeszkli, dodaæ sól i pieprz.
Pasternak ze ¶mietank± i parmezanem:
3 dorodne korzenie pasternaku, 1 szklanka s³odkiej ¶mietanki, ³y¿eczka mas³a, sól, pieprz, ga³ka muszkato³owa, parmezan
Pasternak pokroiæ w plasterki, dodaæ do gotuj±cej ¶mietanki, doprawiæ. Gotowaæ, a¿ ¶mietanka zgêstnieje, a pasternak zmiêknie. Naczynie ¿aroodporne wysmarowaæ mas³em i prze³o¿yæ do niego pasternak ze ¶mietank±. Posypaæ parmezanem, piec w gor±cym piekarniku, a¿ siê zrumieni.
Wyszperane w internecie.