Home › Forums › Przepisy czytelników › Szukam przepisu na…. › Kiszone pomidory
- This topic has 13 replies, 5 voices, and was last updated 18 years, 11 months ago by Grzegorz.
-
AuthorPosts
-
8 października 2005 at 23:18 #44260GrzegorzParticipant
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem nowy na tym forum i tak na pocz±tek mam wielka pro¶be poszukujê dobrego przepisu na kiszone pomidory jad³em takie na ukrainie i bardzo mi smakowa³y jak by kto¶ posiada³ to by³ bym bardzo wdziêczny za udostêpnienie . [img]http://pychotka.pl/pychotka/components/com_simpleboard/uploaded/images/pom.jpg[/img]11 października 2005 at 19:21 #44262MagdalenaParticipantMy¶lê ,¿e kiszone pomidory kisi siê jak tradycyjne ogórki dodaje te same przyprawy czyli:koper, czosnek, chrzan, li¶cie wi¶ni i sól .Spróbuj !!!pozdrawiam madzina!!! :laugh:
11 października 2005 at 20:15 #44263GrzegorzParticipantJa te¿ tak mysla³em i wyszed³ jeden wielki smród wszystkie s³oiki sfermentowa³y a wiem ¿e ludzie robia bo jad³em i s± przepyszne ale tam gdzie jad³em niemoge sie przepisu doprosiæ tz. ¿ona dosta³a ale nie kompletny bo wszystko sfermentowa³o a sz³o woda, sól koper ,czosnek ,li¶æ selera i podejrzewam ¿e id± jeszcze inne sk³adniki które powoduj± kisniêcie a nie fermentacje.
Pozdrawiam grzech12 października 2005 at 12:56 #44264MagdalenaParticipantZnalazlam taki przepis na internecie:
http://www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead10&news_cat_id=431&news_id=150668&layout=1&forum_id=928&fpage=Threads&page=textPomidory kiszone
2 kg pomidorów • 4 ga³±zki kopru • pó³ chrzanu • kilka listków czarnej porzeczki • estragon • majeranek • cz±ber • bazylia • 3 dag soli • woda mineralna niegazowana
Umyæ pomidory i osuszyæ, u³o¿yæ w kamiennym garnku z po³ówk± korzenia chrzanu, li¶æmi czarnej porzeczki i koprem. Zagotowaæ 1,5 l wody z sol± i przyprawami (w ma³ych dawkach). Gor±c± zalew± nape³niæ garnek (powinna zakrywaæ pomidory), przykryæ talerzykiem i obci±¿yæ. Tak trzymaæ trzy dni w temperaturze pokojowej. Ukiszone pomidory prze³o¿yæ do wymytych spirytusem lub wyparzonych s³oików, zakrêciæ wymyt± pokrywk± i pasteryzowaæ kwadrans w temperaturze 90 st. C.
Ja zrobi³am pomidory w galarecie do miês i jako przystawka dobre mo¿e spróbujesz:
http://www.smaczny.pl/forum/viewtopic.php?t=1316
Aromatyczne pomidory do miês na zimê
SK£ADNIKI
1 kg pomidorów
1 litr wody
1 ³y¿ka soli
2 ³y¿ki cukru
4 ³y¿ki octu
14 ³y¿eczek ¿elatyny
ziele angielskie, cebula, czosnekPRZYGOTOWANIE
Pomidory sparzyæ, obraæ i pokroiæ w ósemki, a nastêpnie prze³o¿yæ do s³oików. Z przegotowanej zimnej wody odlaæ po³owê, zagotowaæ i rozpu¶ciæ w niej ¿elatynê. Pozosta³± wodê zagotowaæ z dodatkiem soli, cukru, octu, cebuli, czosnku i ziela angielskiego. Odstawiæ do wystygniêcia. Wystudzon± zalewê z ¿elatyn±, wymieszaæ i wlaæ do s³oików z pomidorami.
S³oiki szczelnie zakrêciæ i gotowaæ 5 minut.
Gor±co polecam Naprawdê pycha pozdrawiam madzina! :rolleyes:12 października 2005 at 23:00 #44265GrzegorzParticipantWielkie dziêki napewno wyprubujê ale dzis w³a¶nie dosta³em ten przepis o króry mi chodzi³o mo¿esz wyprubowaæ.
Pomidory Kwaszone
Pomidory najlepiej ma³e lub limonka
Li¶æ selera,koper,czosnek.
Zalewa
3 l wody
100 ml. octu
4 dkg. soli
10 dkg. cukru
gotowaæ zalewe 10 minut
do s³oików na³ozyæ na dno koper listek selera i czosnek .Na³ozyc pomidorów i zalac letni± zalew± ,zakrêciæ i odstawiæ po oko³o miesi±cu nadaj± siê do jedzenia a ja jad³em takie które sta³y prawie rok i by³y bardzo dobre mozna by³o kroiæ w plasterki Smacznego!13 października 2005 at 11:01 #44266MagdalenaParticipantJa te¿ dziêkujê , uwielbiam pomidory pod ka¿d± postaci± .Daj znaæ jak siê uda³y pozdrawiam madzina!!!
13 października 2005 at 21:45 #44267GrzegorzParticipantNa pewno napisze co z tego wysz³o narazie woda jest czysta mo¿e nie sfermentuj± .
Pozdrawiam grzech17 października 2005 at 00:50 #44280adminKeymasterGRZECH TY TROCHE DUZO WIESZ CO ROBISZ Z HALIBUTEM CHODZI MI O RYBE NIE O BUT HALI
20 października 2005 at 22:31 #44288GrzegorzParticipantPowiem szczerze ¿e nie jestê smakoszem ryb z jednym wyjatkiem karp po ¿ydowsku ale tylko ga³ki tz. mielony bo niemam nerwów do o¶ci dziwnie to brzmi bo jestê zapalonym wêdkarzem ale ryby które ³owie to jedz± sasiedzi i znajomi ale jak trafi sie wêgorz to mu nie przepuszcze i jest wêdzony a nastepnie l±duje na stole wraz z 0,75 i z sasiadem delektujemy sie trunkiem tz. wegorzem ale jak co¶ znajde ciekawego o bucie hali to napisze
Post edited by: grzech, at: 2005/10/20 20:32
30 listopada 2005 at 21:40 #44351adminKeymasterpowiedz mi grzech..jak wyszły ci te pomidory ,bo mi coś nijakie..choc woda czysta ,takie jakies bez smaku ?a Tobie?
😉30 listopada 2005 at 22:14 #44352GrzegorzParticipantJa już z tego nic niewiem jednym słowem do kitu część fermentuje a te co nie sfermentowały to są bez smaku te co jadłem były przepyszne podejrzewam że ten przepis co mi dała to jest nie kąplletny wydaje mi się że popodkiszeniu trzeba ich zapasteryzować ale to na następny rok wypróbuje.
Pozdrawiam grzesiek1 grudnia 2005 at 20:34 #44353majaParticipantPoczekam na przyszły rok :)jak sie uda Ci je zrobic wcześniej i beda dobre ja zaryzykuje jeszcze raz,bo wydaje mi sie ze sa dobre tylko coś musi byc jeszcze …pozyjemy zobaczymy pozdrawiam Majka
1 grudnia 2005 at 23:11 #44356AneriteParticipantMam wrazenie ze w tym przepisie Grzechu brakuje skladnikow bakteriobojczych, np. chrzanu i lisci czarnej porzeczki. Moze i jeszcze cos, bo jakos ubogo wyglada. Dodaj takie skladkiki, jak pisala mudzia, nic nie straca na smaku, a moze sie nie zepsuja. Czasem tak bywa, ze ktos celowo nie podaje dokladnego przepisu i jestem pewna ze ten przepis jest niekompletny. Na drugi raz ogladnij sloik i zobacz co tam jest. A jeszcze bym dodala ziarna gorczycy. Mozliwe, ze trzeba pasteryzowac, nie wiem, ale zrob tylko 1 sloik na probe to zobaczysz jak wyjdzie. A.
2 grudnia 2005 at 17:19 #44358GrzegorzParticipantJa jeste teraz pewien na 100% że cos brakuje w tym przepisie ale na drugi rok zrobie tak jak radzicie tylko szkoda tych pomidorów zastanawiam sie tylko czy by wina z tych słoików nie zrobił bo tak ładnie fermentują .
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.