Składniki:
- 1 kg flądry,
- 1 łyżki masła,
- 25 dag świeżych lub mrożonych krewetek bez skorupek,
- 1 łyżka mąki,
- 2 szklanki rosołu,
- 400 ml rosołu
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa,
- 2 łyżki tartej bułki.
Sposób przyrządzenia:
Rybę oczyścić, umyć, zdjąć skórę. Krewetki umyć, wrzucić do wrzącej osolonej wody,, gotować 15 min. Odcedzić a następnie poddusić na maśle. Oprószyć mąką, rozprowadzić rosołem. Posolić, popieprzyć i mieszając zagotować. Przyprawić sokiem z cytryny. Oczyszczoną flądrę osolić i popieprzyć zewnątrz i wewnątrz. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym grubo masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min. W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Po tym czasie zalać rybę przygotowanym sosem z krewetkami. Piec dalej do miękkości ryby. Tartą bułkę rozetrzeć z masłem. Masą posmarować miękką rybę. Piec dalej do zrumienienia.