Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka z czarnymi oliwkami

Składniki:


  • 800 g fasoli szparagowej
  • 4 cebulki
  • kilka czarnych oliwek bez pestek
  • 2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • szklanka bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przyrządzenia:
Fasolę umyć, osaczyć, odciąć końce, usunąć włókna. Większe strączki przeciąć na pół. Cebulki obrać, posiekać lub pokroić na ćwiartki. Tymianek opłukać. Oliwki pokroić na połówki. Olej rozgrzać, wrzucić cebulki, zeszklić. Włożyć fasolę, tymianek, przyprawić solą i pieprzem, podlać bulionem. Dusić pod przykryciem do miękkości. Na 5 min przed końcem dodać oliwki. Z rondla wyjąć tymianek, potrawę posypać natką. Podawać jako jarzynę do kotletów wieprzowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *