Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faszerowane pstrągi

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 jajko
  • 2 cebule
  • czerstwa bułka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka margaryny
  • mąka
  • sok z cytryny
  • tymianek, natka pietruszki, sól, pieprz
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Pstrągi oczyścić, opłukać, osuszyć i posolić. Na rozgrzanej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulkę i pokrojone w plasterki pieczarki, smażymy do odparowania wody. Bułkę kroimy w drobną kostkę, łączymy z posiekaną natką pietruszki jajkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie mieszamy, napełniamy środek ryby i zszywamy wykałaczkami. Każdą rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju po 3 minuty z każdej strony. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy roztopionym masłem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut. Podawać pokropione cytryną , z ziemniakami i surówką z selera.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *