Składniki:
- 1 nieduża dynia
- 50 dkg mielonego mięsa
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Dynie umyć, osuszyć. Ściąć jej wierzchołek. Za pomocą łyżki usunąć ze środka włókninę i pestki nasienne. Mielone mięso wymieszać z mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody, sosem sojowym, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, olejem sezamowym i jajkami, przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Wnętrze dyni napełnić farszem, przykryć ściętym wierzchołkiem i upiec w temperaturze około 190 stopni C lub włożyć do garnka, podlać wodą i gotować pod przykryciem. Podawać pokrojoną w plastry, ćwiartki itp.