Składniki:
- 200 g dowolnego makaronu
- 1 dynia piżmowa
- 1 łyżeczka chilli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Składniki: 50 dkg miąższu dyni 20 dkg śliwek 1,3 szklanki cukru kwasek cytrynowy do smaku 4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni pokroić w niedużą kostkę. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Śliwki i dynię umieścić w czystych słojach. Wodę, cukier i kwas cytrynowy doprowadzić do wrzenia, usuwać wytwarzającą się pianę. Wrzącym…
Składniki: dojrzała dynia Marynata 2 szklanki roztworu octu z wodą o odpowiadającym smakowi stężeniu ¾ szklanki cukru 2 łyżki miodu 2 goździki cynamon, ziele angielskie do smaku sól do smaku Sposób przyrządzenia: Dynię umyć, osuszyć, przekroić na połowę, łyżką usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, umieścić w czystych słojach. Składniki marynaty wymieszać w rondlu,…
Składniki: 2 l mleka 600 g dyni 50 g kaszy jaglanej 2 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Obraną dynię pokroić w kostkę po czym zalać ją wrzącym mlekiem i trochę pogotować. Następnie dodać kaszę manną. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem i dogotować. Na koniec podprawić masłem.