Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dynia i śliwki w syropie

Składniki:

  • 50 dkg miąższu dyni
  • 20 dkg śliwek
  • 1,3 szklanki cukru
  • kwasek cytrynowy do smaku
  • 4 szklanki wody

    Sposób przyrządzenia:
    Miąższ dyni pokroić w niedużą kostkę. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Śliwki i dynię umieścić w czystych słojach. Wodę, cukier i kwas cytrynowy doprowadzić do wrzenia, usuwać wytwarzającą się pianę. Wrzącym syropem zalać zawartość słoi, szczelnie zamknąć.
    Jeśli dżem ma być długo przechowywany na drugi dzień poddać go 15 minutowej pasteryzacji.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Maria Chechelska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *