Składniki:
- 1 kg śliwek
- ¾ kg cukru
Składniki: 50 dkg miąższu dyni 20 dkg śliwek 1,3 szklanki cukru kwasek cytrynowy do smaku 4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Miąższ dyni pokroić w niedużą kostkę. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowę, usunąć pestki. Śliwki i dynię umieścić w czystych słojach. Wodę, cukier i kwas cytrynowy doprowadzić do wrzenia, usuwać wytwarzającą się pianę. Wrzącym…
Składniki: 1 szklanka mleka 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon, cukier puder, skórka cytrynowa Sposób przyrządzenia: Pół szklanki mleka zagotować, dodać drugie pół szklanki mleka wymieszane z łyżeczką powideł śliwkowych i mąką ziemniaczaną. Zagotować, doprawić z skórką cytrynową i cynamonem. dokładnie zmiksować. Dobrze smakuje z kaszą manną i kaszą kukurydzianą i na…
Składniki: ½ szkl. powideł śliwkowych mały kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1,5 szkl. bulionu 2 łyżki masła łyżka mąki szczypta soli ćwierć łyżeczki mielonych goździków ćwierć łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić bulionem po czym gotować nie przerywając mieszania do zgęstnienia, wówczas dodać powidła, wino, goździki oraz cynamon. Całość dokładnie wymieszać,…