Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Suflet z dyni

Składniki:

  • 45 dkg dyni
  • ½ szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • cukier puder
  • 2 łyżki śmietany


Sposób przyrządzenia:
Obraną z pestek i skóry dnie rozdrobnić. W rondlu o grubym dnie gotować dynię w mleku aż zmięknie. Dodać kaszę mannę i gotować jeszcze około 3 minut. Wymieszać z masłem. Przetrzeć przez sito. Żółtka oddzielić od białek i dodać je do chłodnej masy, wymieszać. Dodać mąkę, sól i cukier do smaku, dokładnie wymieszać. Schłodzone białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z resztą masy. Foremki do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać drobno zmieloną suchą bułką. Nakładać masę do foremek, posypać serem i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku ąz powierzchnia lekko się przyrumieni. Podawać ze śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *