Składniki:
- 45 dkg dyni
- ½ szklanki kaszy manny
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 jajka
- 2 łyżki tartego żółtego sera
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki soli
- cukier puder
- 2 łyżki śmietany
Sposób przyrządzenia:
Obraną z pestek i skóry dnie rozdrobnić. W rondlu o grubym dnie gotować dynię w mleku aż zmięknie. Dodać kaszę mannę i gotować jeszcze około 3 minut. Wymieszać z masłem. Przetrzeć przez sito. Żółtka oddzielić od białek i dodać je do chłodnej masy, wymieszać. Dodać mąkę, sól i cukier do smaku, dokładnie wymieszać. Schłodzone białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z resztą masy. Foremki do zapiekania wysmarować tłuszczem i obsypać drobno zmieloną suchą bułką. Nakładać masę do foremek, posypać serem i zapiec w dobrze nagrzanym piekarniku ąz powierzchnia lekko się przyrumieni. Podawać ze śmietaną.