Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy smalec ze śliwkami

Składniki:

  • 500 g słoniny
  • 1 cebula
  • 5-6 suszonych śliwek
  • ½ łyżeczki suszonego estragonu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka pestek słonecznika
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Śliwki zalać wodą i odstawić na godzinę po czyj odsączyć i drobno posiekać.
    Następnie cebulę zetrzeć na tarce i wrzucić ją do stopionej słoniny.
    Wrzucić jeszcze śliwki, słonecznik oraz zioła.
    Całość dokładnie wymieszać i przez chwilę smażyć na małym ogniu.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przełożyć do miseczki i odstawić do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *