Składniki: ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wódki sake lub mirin 2 łyżki brązowego cukru 2 ząbki zgniecionego w prasce czosnku 1 łyżka drobno posiekanego imbiru Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki marynaty zmiksować w blenderze . Przygotować czyste słoiczki, przelać do nich marynatę, szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem wstrząsnąć.
Tag: mięs
Dodatki
Grzanki z pomidorami i anchois
by Olga Szkudlarek • • 0 Comments
Składniki: 2 pomidory 8 kromek pszennej bułki 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 4 filety anchois sól pieprz Sposób wykonania: Kromki zarumienić w piekarniku. Pomidory obrać ze skórki po czym pokroić je w plasterki. Następnie zarumienione kromki posmarować rozgniecionym czosnkiem. Układamy na nich plasterki pomidorów a na nich paseczki anchois. Całość skropić oliwą i oprószyć…
Dodatki
Ziołowe grzanki
by Matylda Pogorzelska • • 0 Comments
Dodatki
Borówki z gruszką
by Gosia Dutkiewicz • • 0 Comments
Składniki: 800 g borówek 1 gruszka 60 g cukru Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia, trzymać na ogniu około 5 minut. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. W między czasie obrać gruszkę i pokroić ją w dużą…
Dodatki
Borówki z chrzanem i jabłkiem
by Karol Wojda • • 0 Comments
Składniki: 200 g borówek 1 jabłko 3 łyżki starego chrzanu 100 g cukru sól sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Cukier zalać 100 ml wody i doprowadzić do wrzenia. W między czasie borówki sparzyć wrzątkiem i wrzucić je do gotującej się wody. Trzymamy na ogniu około 15 minut. Następnie obrać jabłko i pokroić go w…